Мариана Николова Попова е българска поп-певица, известна с участието си на Евровизия, в журито на Гласът на България и престоя ѝ в къщата на "Vip Brother Bulgaria 2012".

Мариана Попова e родена на 6 юни 1978 г. в София. От 1989 до 1991 г. се занимава с народно пеене и танци. Завършва гимназия „Филип Станиславов“. Следва поп и джаз пеене в Нов български университет. От 1996 до 2000 е вокал на „Кокомания“, нашумели най-вече с песента „Ти не дойде“. През 2001 побеждава в обявения от „Шоуто на Слави“ конкурс за беквокалистки, но остава на работа там само три дни. По-късно печели конкурс за водещи в „БГ радио“, а после — в предаването Пиано Бар „Нощни птици“ по БНТ.

Мариана Попова е една от петте поп-певици, номинирани за наградите на телевизия ММ [необходимо е уточнение], заедно с Лили Иванова, Белослава, Мария Илиева и Тони. На 18 май 2006 Мариана Попова представя България на Евровизия в Атина с песента си „Let Me Cry“, но не успява да се класира за финала, а остава на 17 място в полуфинала.